Restauratie van de beelden Minerva en Concordia

Minerva (wijsheid) en Concordia (eendracht) stonden op de gevel van het Hodshonhuis aan het Spaarne in Haarlem. Dit werd in 1794 gebouwd voor Catharina Cornelia (“Keetje”) Hodshon door de Amsterdamse stadsbouwmeester Abraham van der Hart. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden de beelden vervangen door replica’s. De originelen zijn teruggevonden op de Algemene begraafplaats in Haarlem. Ik kreeg ze kletsnat binnen, ze zaten onder het mos en waren aardig verrot. Aan mij de taak om ze zoveel mogelijk in hun oude staat te herstellen.

Hodbegraafplaats09257 Anna Stringer
Hod1gelijmd1627 Anna Stringer

Vaststellen van de gebruikte houtsoort

Na het drogen heb ik eerst de houtsoort bepaald. Het ging hier om naaldhout. Daarna heb ik de beelden schoongemaakt, de afgebroken delen verlijmd en de ontbrekende delen gemaakt van bijgesneden nieuw hout.

Zoveel mogelijk van het oorspronkelijke beeldhouwwerk behouden

Ik heb zo min mogelijk van het oorspronkelijk beeldhouwwerk weggehaald bij het pas maken van nieuwe stukken hout. Het nieuwe hout is zoveel mogelijk op houtrichting en houtdichtheid uitgezocht. Ik heb voor moderne lijm gekozen, omdat er anders te weinig stevigheid verkregen kon worden.

Hodvleugels 2757 Anna Stringer
Hodhalenstaand2954 Anna Stringer

Resultaten

De gerestaureerde Eendracht terwijl ze wordt opgehaald uit mijn atelier. De beelden staan nu in de entreehal van het Hodshonhuis.

Opdrachtgever: Vereniging Hendrick de Keyser

Opdracht: Restauratie van de beelden Wijsheid en Eendracht

Jaar: 2010-2012

Bijzonderheden: De beelden zijn gerestaureerd op binnenkwaliteit. Hun toestand was te fragiel om ze weer buiten op het dak te plaatsen.