Reconstructie van verloren gegane fragmenten schilderijlijsten

Drie originele schilderijlijsten uit de 17de eeuw behorend bij portretten van Ferdinand Bol en Jan Mijtens waren toe aan restauratie. Het ging om zgn. trofeeënlijsten. De lijstrestauratoren benaderden mij om de verloren gegane onderdelen te reconstrueren.

Mauritishuis Museum 1822 Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis in Den Haag Niederlande Foto Wolfgang Pehlemann IMG 1226 Anna Stringer
Mauritstekening9559 Anna Stringer

Historische foto’s en oude afbeeldingen 

Voor de reconstructie heb ik gebruik gemaakt van historische foto’s en oude afbeeldingen uit het kunsthistorisch onderzoek naar ontbrekende onderdelen en heb ik tekeningen gemaakt op basis van de lijsten zelf.

De kwetsbare lijsten werden op locatie bewerkt

De lijsten mochten niet worden verplaatst, dus heb ik op locatie gewerkt. Om zo min mogelijk schade aan de lijsten te veroorzaken heb ik eerst stukjes balsahout (zeer zacht hout) op breukvlakken aangebracht, daarna stukjes lindenhout en die heb ik in vormen gesneden in de trant van het omliggend houtsnijwerk.

1Mauhandenkleur Anna Stringer
2Mautrofeeenlijs met grijs Anna Stringer

Resultaat

Een van de drie gerestaureerde lijsten. 

Opdrachtgever: Het Mauritshuis in Den Haag

Opdracht: reconstructie van verloren gegane fragmenten in het kader van de restauratie van originele schilderijlijsten uit de 17e eeuw.

Jaar: 2014

Bijzonderheden: Uitvoering op locatie